HONI SOIT QUI MAL Y PENSE

CÂTEVA VIDEO CU MINE

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Homo sabbaticus

Cât despre mine, făcură zodiile să cresc de-a-ndoaselea, ca o măslină sărată pe colivă. Cel mai tare mi-e lehamite de ziua de luni, dar până acolo mai este...De vreun sfert de veac poporul din sectoarele economice terţiar şi secundar (în măsura în care munceşte cu adevărat) ţine sărbători prelungite numite frumos weekenduri, hibrid între sabatul iudeilor şi sfânta duminică. Lucru frumos, n-am ce zice, fie criză, fie înflorire economică, fiindcă omul care are card sau cash poate să guste relaxarea sfârşitului unei săptămâni de trudă. Pe vremuri oamenii erau plini de carnete: de CEC, de partid, de note, de muncă, etc. Azi oamenii au devenit oameni de card - de identitate, electoral, de sănătate, de călătorii, bancar sau pentru farmacii sau pentru cluburi exclusiviste, începând cu cărţile de vizită în anii 90.

Dacă e să mă gândesc la mine, om cu paie în buzunare, tot am de povestit ceva, ca unui duhovnic. Este păcat oare să fac curăţenie duminica? După pravilele vechi ar fi. Dar puneţi-vă în locul unei femei cum sunt eu. Nu doar că am un picior amputat, dar m-a blagoslovit domnul să fiu moale ca o cârpă în cursul săptămânii şi cu capul greu şi fierbinte de parcă ar fi un ou fiert cleios din care ciguleşte o pasăre de pradă. Domnului meu Dumnezeu nu cred că îi place ca femeia credincioasă să nu ţină curăţenie ori să nu se spele şi să fie mâncată de microbi, păianjeni ori purici. Bani să plătesc altă femeie să îmi deretice nu am. Cu mama nu mă pot împăca şi ea nici nu ar putea să îmi cureţe pe şi lângă birou. Aşadar, eu cred că duminica e singura soluţie pentru mine. Fiindcă duminica (iară nu sâmbăta) mă simt eu mai în putere întotdeauna, poate fiindcă e zi lăsată de Dumnezeu pentru odihnă. Atunci e mai linişte, de obicei băieţii de cartier înjură mai puţin în faţa blocului, vecinii sunt mai puţin isterici şi norii şi pâcla din creierul meu se împrăştie. Mai mult decât atât, numai duminica trupul meu prinde vigoare şi s-ar putea înhăma la cele necesare unei gospodării normale. Concluzia pe care am tras-o e că în cazul meu nu ar fi păcat, căci Domnului nu cred că i-ar plăcea să mă înece în praf şi scârnă.

Numai că adesea nu fac curat sau alte treburi duminica, deoarece e singura bucurie pe care o am pe lumea asta nenorocită! Câteodată stau lungită în pat să gust pacea zilei, ori înfulec câteva pagini din vreo carte pe care altfel nu o pot citi, ori scriu vreo poezie sau altceva, ori ascult muzică clasică fiindcă numai duminica e mai frumos....Dar, oameni buni, nu râdeţi de mine: mărturisesc că îmi place şi să fac curat, aşa am fost mereu.

Punctul doi al problemei este dacă e păcat să posteşti şi să nu te îndopi când e zi de praznic sau sărbătoare mare. Şi în ce priveşte acest lucru eu am fost mereu de-a-ndoaselea. Mi-a lăsat Dumnezeu un organism sensibil care preferă întotdeauna postul îndopării. E drept că sunt grasă din lipsă de bani şi stres şi rele trupeşti...dar numai dacă postesc mă simt în pielea mea cu adevărat. Şi acest lucru nu mi-e niciodată mai plăcut de făcut decât duminicile şi de sărbători, când poporul se îndoapă cu droburi, cozonaci şi sarmale. Prin urmare vă puteţi da seama că familia nu m-a avut de dragă (printre altele) din acest motiv, fiindcă mi-era tare greu pentru stomac să stau cu ei la masă. Concluzia mea e că Domnul nu se supără dacă de sărbători are un stomac mai gol în persoana mea, fiindcă Dumnezeu e bun şi drept. Şi eu nu sunt masochistă să mă torturez singură.

Dar, până una-alta, azi e sâmbătă şi mâine mă voi bucura cât de cât (dacă nu intervine altceva, Dumnezeu mi-e martor că există oameni răi şi poate invidioşi pe stropul meu de linişte mărturisit aici). Dar, vai mie, vine ziua de luni când totul se răstoarnă din nou peste mine!

Notă: unii consideră că există o boală numită Morbus Sabbaticus, sau boala de duminică, o tulburare care afectează unii membri ai clerului, exact opusul stării mele de fericire duminicală.

Mai am de adăugat că semnalez o eroare în DEX 2009, cel puţin pe internet, de unde ar rezulta că sâmbăta este a şaptea zi a săptămânii. Din câte ştiu, în România încă se consideră lunea prima zi a săptămânii în toate calendarele, inclusiv bisericesc. Celelalte variante ale definiţiilor, din alte ediţii DEX, nu fac această confuzie.

http://dexonline.ro/definitie/sabat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu